Etusivu » Turvallisuuskulttuuri

Jaa sivu:

Riskienhallinta kertoo halusta menestyä

Mitkä ovat riskit, mistä ne aiheutuvat ja miten niihin varaudutaan? Siinä vaarojen arvioinnin ja riskienhallinnan ja vaarojen kartoituksen keskeisimmät kysymykset, joihin jokaisessa yrityksessä tulee vastata.

Se kuinka hyvin näihin pystytään vastaamaan, riippuu yrityksen sisäisestä ilmapiiristä, jota jotkut kutsuvat myös turvallisuuskulttuuriksi.

–Havaintojemme perusteella, joita myös joitakin vuosia sitten tehdyt tutkimukset tukevat, suhtautuminen työperäisten riskien kartoittamiseen riippuu paljolti näkökulmasta. Jos työturvallisuus yrityksessä koetaan ulkopuolelta tulevana pakkona, lopputulos ei yleensä ole hyvä. Silloin riskien arviointi saattaa jäädä ”paperitiikeriksi”, joka täyttää kyllä lainsäädännön vaatimukset, mutta ei täytä tehtäväänsä työpaikkatasolla. Sillä ei ole elävää yhteyttä yrityksen päätöksentekoon, sanoo vanhempi asiantuntija Mika Liuhamo Työterveyslaitoksesta. 

Liuhamo ei halua eritellä yrityksiä toimialan tai koon mukaan asiasta puhuessaan. Hän korostaa, että siellä missä yrityksen johto ymmärtää työturvallisuuden olevan yritykselle sekä kilpailutekijä että yrityksen toiminnan kannalta kriittinen prosessi, riskienhallinta on jämptisti toteutettu ja viety päätöksentekotasolle asti.

–Toimialoilla, joilla riskienhallinnasta on suoranaista rahallista hyötyä esimerkiksi tarjouksia tehtäessä, on saatu aikaan myös vaikuttavuutta, Liuhamo sanoo.

Turvallisuuden merkitys konkretisoituu erityisesti niillä aloilla, joissa työmailla on paljon aliurakoitsijoita. Tällöin yksikin heikko lenkki saattaa olla ratkaiseva paljon laajemmalle joukolle kuin yksittäiselle työnantajalle.

–Lopulta päädytään siihen, että paljon on kiinni organisaation, ja viime kädessä yksilön, omasta tahdosta ja motivaatiosta. Siis turvallisuuskulttuurista, sanoo vanhempi asiantuntija Mika Liuhamo.
Scroll to Top